Parkettläggning i Malmö

Parkettläggning i Malmö

Ett parkettgolv slits i princip uteslutande på ytan vilket betyder att det är extra viktigt att skydda det mot nötning, repor och fläckar. Helt enkelt ”vanligt slitage”. Därför lägger vi endast trägolv utrustade med starkt slitageskydd, samtidigt som känslan av äkthet bevaras.

Ett parkettgolv har alltid ett ytskikt bestående av ädelträ, som exempelvis ask, ek, bok, björk, lönn eller valnöt. I vissa fall är ytskiktet lackat, i andra fall vaxat eller målat och det är utifrån detta vi bestämmer hur golvet bör behandlas. Vanligast är dock att behandla med lack, mattlack eller hårdvaxolja.

Parkettgolv finns även i en rad dimensioner avseende längd, bredd och tjocklek samt i olika pigmenteringar. Vissa parkettgolv läggs direkt på regel, andra kräver ett så kallat undergolv. Vissa är ljusa andra mörka och somliga är tjocka medan andra är tunna. Oavsett vilken stil du väljer kan vi hjälpa dig hitta rätt golv i förhållande till den övriga inredningen.

Slipning av parkettgolv

Vid slipning av parkettgolv finns det en hel del faktorer man behöver ta hänsyn till. Förutom att träslaget kan variera och därmed bete sig på lite olika sätt, kan slutresultatet även påverkad av detaljer som kvistar, sprickor, ådringar och färgvariationer.

Räkna med att slitskikten generellt sett behöver 2-3 slipningar, men att det beror på befintligt skick och eventuella skador. Det är också främsta anledningen till att vi alltid gör en bedömning på plats.

Underhåll och rengöring

Ett parkettgolv kräver både underhåll och rengöring för att hålla på sikt. Det bästa är att fukttorka golvet med en microfibermopp eller en väl urvriden skurduk. Det går också bra att tillsätta ett par droppar milt rengöringsmedel om golvet är kraftigt nedsmutsat.

För den som vill installera golvvärme kan det vara bra att veta att parkettgolv är lämpliga för vattenburen golvvärme. Dock är folievärmesystem något som generellt sett inte rekommenderas.

Har du fler funderingar eller frågor som rör underhåll och skötsel? Du är varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig med fler tips och råd.